Rozšíření sbírek a aktuální situace projektu Biograf16

Veškeré příjmy z letních kin byly v uplynulých letech investovány do rozšíření filmových sbírek a do investic do areálu nového Letního kina u Pivovarských sklepů v Hradci nad Moravicí. Nové vedení radnice zavřelo jedinou lávku do areálu přes řeku Moravici a nová parta samozvaných správců svým provokativním chováním, rozšiřováním pohostinských kapacit a přivlastňováním si prostor a cizí odvedené práce přitáhla pozornost úřadů i hygieny a poškodila tak především provozovatele výčepu letního kina (i ten zrekonstruovalo naše sdružení), Radima Gebauera.

Tato investice se tak, bohužel, jeví jako ztracená a zneužitá místními jednotlivci s motorovými pilami v rukou a se zásahy, které se neslučují ani s přírodou, ani s původní atmosférou letního kina, ani se zákonnými postupy dle práva ČR, nehledě na nelegální projekce přenosů ČT v těchto prostorách a poškozování dobré pověsti původního letňáku u distributorů.

Dařilo se naopak prohloubit spolupráci s Asociací českých filmových klubů. Naše sdružení v současnosti spravuje veškeré filmové kopie AČFK, realizovalo v roce 2018 letní retrokino na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Sbírku rozšířily také archivy většiny českých filmových produkcí a filmových distributorů. Poslední významné přesuny filmů se konaly v těchto týdnech. A je nám ctí, že mezi filmy byly takové tituly, jako Skřivánci na niti, Havlovo Odcházení, Stránského Zdivočelá země či Křižanovo Je třeba zabít Sekala.

V programu 2019 se tak můžete těšit na spoustu krásných filmů v našich letních kinech.

Stále, byť už sporadičtěji, zajišťujeme provoz 16mm retrokinobusu Barkas. Premiéry na DVD, MP4 a Blu-Ray pár měsíců od kinopremiéry způsobují, že letňák dnes může zajistit kdokoliv s dataprojektorem a prostěradlem. Na kultuře promítání i atmosféře těchto projektů se to projevuje, avšak typický vesnický divák, zvyklý už i na seriály koukat přes mobil, na tyto akce většinou nejde toliko za filmem, jako spíš za kamarády, za buřtem a za hasičským výčepem, kdy film vyplňuje místa, kdy se nemá zrovna s nikým o čem bavit. To není primárně posláním našeho sdružení.

Přijímáme tak už spíše jen nabídky při spolupracích na festivalech a speciálních akcích, kde ví, proč retro a kotouče mezi diváky chtějí a kde zájem o film doplňuje i zájem o historickou projekční techniku.

Stále více také filmy zapůjčujeme pro malé akce dalších nadšenců, zápůjčka v tuto chvíli činí 800,- Kč za 35mm film a 500,- Kč za 16mm film. Pro zdárnou zápůjčku je nutné doložit aktuální technickou revizi 35mm projekce a dobré reference v případě 16mm zápůjčky.

Zázemí a hlavní osa zájmu se, bohužel, po vratce 18 milionové dotace na těžko vydobytou rekonstrukci Národního domu s krásným novým sálem, už logicky nesoustřeďuje na domovský Hradec nad Moravicí. Záměr vybudování soběstačného krásného kulturního komplexu se dvěma sály a knihovnou, ležel staronovým zastupitelům natolik v žaludku, že jej zničili krátce po volbách, nehledě na skutečné argumenty, hledě pouze na lži a svůdné manipulace s fakty. Zůstavší zaměstnanci kamenného kina rychle usoudili, že než zachovat svou vlastní morální integritu, zachovají raději své brigády a drobáky z nich plynoucí, za cenu kolaborace se zlem, které drželo na uzdě svobodné prostředí i svobodná propagace kina. Tyto poslední pojistky svobodné instituce ochotně dali do rukou psychopatům z hnutí Za lepší Hradec, místní ANO a místní ČSSD a jiným bodrým lidem a jednou tak budeme moci říci, že nastartovali zkázku dříve tak oblíbeného hradeckého kina. Podstatné totiž nikdy není, co kdo chce, ale co, pokud máme možnost věci ovlivnit, nakonec dopustíme. Bystrý politik typu Havrlanda neustále podává svá psychotika a propletence nesmyslných požadavků, špinavou práci však nechává dělat jednotlivé odbory (obsazené v případě odboru kultury po odchodu Pavly Orlíkové pouze lidmi bez vztahu k dané problematice a bez zájmu dělat cokoliv navíc), a když někdo po dlouhém tlaku ustoupí, tento ústup politik-Havrland definuje jako přitakání své nebezpečné politice.

Přijali jsme proto nahozené laso od amerického herce a producenta Crispina Glovera a náhradní díly, dekorace, obrazy, historické filmové plakáty i filmová sbírka se postupně stěhují na soukromý zámek v Konárovicích. Spolurealizujeme 35mm projekci na výstavě v Albánii, 16mm projekci pro výstavu Národní galerie v Praze. Více se zaměřujeme na spolupráci s FAMU, zajišťovali jsme například výrobu zvuku na 16mm MG pás, aby se zachovala stará analogová cvičení katedry střihové skladby FAMU. Také zapůjčujeme pro většinu evropských filmových škol významná filmová díla na filmových kopiích.

Tituly, jako je Amélie z Montmartru či Dvojí život Veroniky, jsme dodávali festivalu v Karlových Varech na retrospektivní projekce v letním kině. V současné době se účastníme výběrového řízení na provozovatele Kina Mír v Opavě. S nejnižší cenovou nabídkou za nájem, nutno podotknout.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>