Ohlédnutí za sezonou 2014

V tomto roce se lámalo hned několik ledů. Filmová práva k českým filmům přestaly spravovat Ateliéry Zlín, dlouho bylo nejasné, kdy přesně se oficiálním přeprodejcem licencí stane Národní filmový archiv.

Pro Zlín se staly filmové kopie, bez možnosti jejich obchodování a půjčování, bezcenné. Navíc digitalizace kin postoupila, velká spousta těch menších byla uzavřena. Filmy se začaly po kinech letních i kamenných promítat vesměs načerno z levných DVD.

Do toho se probouzel zájem znuděných manažerů, jež, při pocitu vnitřní prázdnoty, že za svou kariéru nevygenerovali nic pozitivního pro sebe a své okolí, upnuli se k vlně socialistického retra a začali skupovat filmové sbírky. Jednak se mohou pochlubit, že se zajímají o něco hmatatelného – a druhak také kulturního.

Ve chvíli, kdy se rozprášily letité sbírky starých pracovníků bývalé ústřední půjčovny filmů, kdy se zavřely filmové laboratoře Barrandov, stáli jsme před volbou, zdali vůbec s projektem pokračovat dál. Jedinou možností udržení naší činnosti bylo rozšířit náš archiv natolik, abychom mohli zminimalizovat závislost na migrujících filmových sbírkách a bohužel i na jejich, někdy, dosti nespolehlivé správce a vlastníky.

Podařilo se nám naštěstí před sezonou odkoupit filmový archiv 16mm kopií Ateliérů Zlín a ještě před požárem zlínského skladu filmy převézt na zámek Hradec nad Moravicí. V tomto směru patří velké poděkování Silvě Pacalové a Aleši Boštičkovi. Ještě jako ředitel FL Barrandov nám svěřil barrandovskou filmovou sbírku, nyní, jako ředitel FL Zlín podpořil odprodej opotřebených kopií, které byly, byť z jedné třetiny sběratelem Janem Peškem vykradeny, díky provozu 35mm skladu zachovány jako určitý pohrobek 16mm distribuce, jež byla odříznuta od nových titulů již v roce 1991. Převoz filmů do Hradce nad Moravicí uhradila přerovská Meopta, jíž tímto patří také velké poděkování.

Abychom neodřízli promítače, kteří si ve Zlíně občas ještě nějaký 16mm film zapůjčili, pokračujeme v omezené distribuci těchto filmů, avšak především za účelem studijních projekcí (filmy, které není možné jinak sehnat, to jest nebyly digitalizovány a kradeny prostřednictvím Ulož-to) nebo pro retro projekce v rámci různých happeningů.

Půjčili jsme filmové kopie pro soustředění Katedry střihu FAMU (Assa 16mm, Strom života 35mm), pro letní školu Audiovize Masarykovy univerzity (Vynález zkázy, Červená pustina, Rozervaná objetí a jiné). Pro Happeningy kina Aero, Bia Centrál Hradec Králové a kina Dukla Jihlava.

Podpořili jsme vznik letních kin v Chotči a Louňovicích pod Blaníkem, zapůjčili jsme 16mm kopii filmu Ježíš pro komunitu pražského Salvatora. O naší činnosti natáčela příspěvky Česká televize pro ČT ART a ČT24.

V roce 2014 jsme zajišťovali projekce na těchto místech:

LETNÍ KINA:

Branka u Opavy – 1 projekce
Zámek Hradec nad Moravicí – 2 projekce
Amfiteatr ZUŠ Hradec nad Moravicí – 3 projekce
Opava – 5 projekcí na Ptačím vrchu
Zámek Slezské Rudoltice – 1 projekce
Vítkov – 2 projekce
DDM Luhačovice – 1 projekce
Zámek Hošťálková – 5 projekcí
Zámek Dolní Benešov – 1 projekce
Hrad Helfštýn – 1 projekce
Zámek Jílové u Děčína – 1 projekce
Cvikov – bývalé letní kino – 2 projekce
Arc. muzeum Olomouc – 1 projekce
Hřiště Lukavec – 1 projekce
Hřiště Ludgeřovice – 1 projekce
Zámek Vizovice – 4 projekce
Zámek Tovačov – 1 projekce
Kutná Hora – park u Tří pávů – 4 projekce
Celkem: 37 venkovních promítání, jež jsme sami realizovali.
Dále: 15 letní kin, jejichž vznik jsme podpořili zapůjčením filmů a promítací techniky.
Celkem se tedy Biograf16 podílel na 52 letních kinech za léto 2014. Dalších 10 projekcí bylo bohužel zrušeno kvůli špatnému počasí a jeden výjezd z důvodu poruchy kinobusu (nekvalitní benzin s obsahem štěrku, omlouváme se obci Bořetice).

Během sezony došlo k těmto opravám na našem Barkasu:
Výměna pneu, výměna brzdového válce, výměna motoru, výměna těsnění pod hlavou, oprava silového vedení proudu z alternátoru, 2x oprava starteru, 3x čištění karburátoru, výměna filtrů, fajfek, svíček, kladívek zapalování, 2x opravy výfuku.
Kinobus za prázdniny najel 10 000 kilometrů, jeho spotřeba se pohybovala okolo 10,5 litrů. V říjnu musí projít technickou kontrolou.

Bylo zkontrolováno a opraveno 50 filmových kopií, získali jsme cca 700 celovečerních a krátkých filmů na 16mm, 100 filmů na 35mm formátu, máme rozjednánu záchranu dalších kopií a promítací techniky. Do sbírky nám bylo věnováno na několik tisíc původních československých filmových plakátů.

Ve spolupráci s městem Hradec nad Moravicí byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce kina Hradec nad Moravicí. Udrželi jsme jej v retroduchu 60. let, ve fotokomoře se sestavují střižny pro 16mm a 35mm film. Kino je nyni vybaveno renovovanými kinosedačkami, novou zvukovou technikou, 16mm repasovaným projektorem Meopton II, digitální HD projekcí a zvažuje se nákup nových 35mm projektorů. Ve spolupráci s NFA a archivem Katowice proběhl filmový kurz Slezské univerzity. Uvažuje se o přesunutí některých klubových projekcí z kina Mír Opava do kina Hradec nad Moravicí, jehož nyní rekonstruované prostory skýtají možnost okamžitého nasazení nedostupných filmů ze sbírky uložené o 500m dále, na zámku Hradec.

Teď však… nás nechte alespoň na měsíc odpočinout a nedělat nic :-) .

Za Postřeh o.s. Richard Vacula, zatím ještě stále student FAMU.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>